Revista digital EL SABALLUT

dijous, 24 d’abril del 2008

Vergonya aliena


Mai he rigut d'algú que, sense ser catalanoparlant, parli el nostre idioma com pot. Seria una falta de respecte molt important. A part que indueix a aquesta persona a que ho deixi de fer.
Però aquest matí he sentit vergonya aliena, que no és ni molt menys el mateix, al llegir una noticia en la versió digital del diari Avui+ en la que es veu un cartell indicatiu (per obres) amb unes faltes d'ortografia de campionat.
És evident que jo no sóc perfecte i en 'deixo anar' alguna de tant en tant. Però resulta que jo no tinc cap càrrec a l'ajuntament de Barcelona i per tant no cobro d'aquest estament per fer rètols.
Personalment crec que és completament necessari que siguem curosos amb la nostra llengua, com a mínim pel que fa a ortografia.
També estic d'acord en que un idioma, perquè funcioni, ha de ser a l'abast de tothom, sinó passa a ser elitista i s'acaba perdent. No és una suposició meva, ja va passar amb el llatí. Sabem que el català va pel mateix camí, tampoc és cap secret.
Així doncs, és necessari tenir un llenguatge de carrer, col·loquial, però pel que fa a l'escrit s'ha de ser més correcte, fins i tot, o diré més: 'sobretot' pel que fa a cartells de la via pública.
Quin exemple està donant l'ajuntament de Barcelona amb un cartell com el que adjunto (extret de la pròpia noticia del diari Avui+) en la que amb deu paraules, hi trobem dos errors ortogràfics? Personalment em fa mal als ulls veure aquests errors, que segons diu el mateix article són molt comuns, no només en el de la foto adjunta.
Però, és clar, l'ajuntament de Barcelona està governat pel partit dels socialistes, que deuen ser catalanistes (ejem, ejem), però alhora i sobretot molt tolerants ells. Segur que tot i haver a l'atur moltes persones que han acabat els estudis de filologia catalana, prefereixen tenir-hi al càrrec a algú que no és bo ni per utilitzar el corrector ortogràfic del word o algun diccionari dels que es poden trobar per internet.
I és que alguns som molt poc tolerants...