Revista digital EL SABALLUT

dimarts, 14 d’abril del 2009

14 d'abril: avui fa 78 anys de la República Catalana



Aquest passat diumenge, 12 d'abril, hi va haver una onomàstica que va passar pràcticament desapercebuda: aquesta data, de l'any 1931, hi va haver eleccions municipals a l'estat espanyol. Dites eleccions foren guanyades de manera tan inesperada com aclaparadora pels partits d'esquerres.
Fins a tal punt ho van ser que van obligar al rei a abandonar el tron i, de fet, fins i tot l'estat.
A casa nostra, a Catalunya, dites eleccions les va guanyar un partit polític acabat de fundar: Esquerra Republicana de Catalunya, presidida en Francesc Macià, que conseqüentment fou proclamat President de la Generalitat de Catalunya. El primer des del Decret de Nova Planta.
.
Tal dia com avui, de fa 78 anys, des d'aquest càrrec, "l'avi" proclamà la República Catalana. Certament va durar ben poc, però val a dir que es va recuperar la Generalitat de Catalunya, el seu Parlament i obtenir un Estatut (evidentment retallat) foren uns primers passos. Es va passar del no res a ser reconeguts per un estat que feia més de 200 anys que ho imposava absolutament tot.
.
Després d'aquests últims 78 anys, el resum cronològic que podem fer és que encara han passat més anys sota un altre domini dictatorial que no pas democràtic, que moltes de les exigències (o necessitats) d'aquell Estatut de Núria, que com dic fou retallat, encara avui no estan contemplades i que gràcies a aquest anomenat dictador tenim, de nou, un monarca borbònic -el nét de l'abdicat per ser més concrets- al tron espanyol.
.