Revista digital EL SABALLUT

dijous, 25 de juny del 2009

Salvem la cultura del foc!


Un dels primers descobriments de l'home (genèric) fou el foc. O millor dit: controlar el foc.
.
A Catalunya i, de fet, arreu dels Països Catalans, tenim la nostra cultura molt arrelada a aquest element. Per no anar més lluny, acabem de passar Sant Joan i, sobretot, la revetlla. On, tradicionalment, cremem els trastos vells i tirem petards.
Per les festes majors tenim els correfocs i ja no parlem si baixem fins a València, amb les falles i mascletàs.
Tot plegat forma part de la nostra cultura en el terme més ampli de la paraula.
.
Si bé és cert que és necessari tenir cert control amb la pirotècnia, ja que d'eixelebrats n'hi ha a tot arreu i que de boscos en cremen massa hectàrees cada any, tot sembla indicar que la intenció de la directiva Directiva 2007/23/CE de la Unió Europea el que busca és prohibir qualsevol festa o celebració relacionada amb el foc. Res a veure, doncs, amb el fet d'evitar possibles incendis per exemple, ja que un encenedor igualment el podrà aconseguir qualsevol.
El que resulta més curiós (o no) i un punt més per no creure en aquesta Europa, és que els Estats són qui han decidir com apliquen la normativa. És a dir, no serà el mateix a tot arreu i una prova més que els qui continuen tenint el control de tot plegat i a més, no el volen cedir, continuen sent els Estats, que es reserven per a ells el que de debò els interessa.
.
Ja sé que ja hi ha hagut multitud d'actes de protesta i des de fa temps i que, per tant, vaig una mica tard a publicar, però precisament ho volia deixar per ara, havent passat Sant Joan, possiblement la festa popular que és foc utilitza.
.
A qui pertoqui: que no ens ho prenguin!!!
.
P.D.: I jo em pregunto: quan faran una llei que prohibeixi els 'espectacles' taurins? (i fer-ho extensible a qualsevol que comporti patiment i mort completament innecessària a qualsevol ésser viu) És humà veure una persona com mata a un animal i el que potser encara és pitjor: que hi ha gent que paga per veure-ho i ho aplaudeix? Això no és cultura, és tortura.
.