Revista digital EL SABALLUT

dimecres, 21 de gener del 2009

L'IPC només augmenta (oficialment) un 1'6%



En un principi la noticia de l'augment de, només, un 1'6% de l'índex de preus al consum (I.P.C.) a Catalunya (a Espanya ha estat encara inferior: 1'4%) hauria de ser una bona noticia, sobretot ara, al mes de gener, ja que durant aquest primer mes de l'any estem vivint amb un sou que hem cobrat del 2008 (el de desembre) però els preus ja estan augmentat amb aquest I.P.C. de l'any en curs, el 2009. Per tant, quant menys augmenti, millor per les nostres butxaques.
.
Ara bé, com tot, això també te el seu 'però': ens podem creure que la cistella de la compra només augmentarà un 1'6%? Ho veig complicat, sobretot començant pels carburants, tot i que és precisament el que més ha fet baixar l'índex general, baixant un 5'9% des del principi de 2008.
.
Sorprenent també que el preu de l'habitatge segueixi essent el major inflacionista, augmentant un 5% en tot l'any passat, tenint en compte, a més, que la crisi va començar per aquest sector. Val a dir, això sí, que des d'agost ençà s'està invertint la dinàmica alcista que havia portat des de feia anys. Tothom sabia que la famosa bombolla immobiliària explotaria algun dia, com així va acabar sent. Ja tocava, perquè no dir-ho.
.