Revista digital EL SABALLUT

dilluns, 2 de juny del 2008

Avui fa 200 anys...


Posem-nos en situació: 2 de juny de 1808.

Napoleó Bonaparte s'ha fet amb el control del principat. Després de l'abdicació del rei Carles IV i del seu fill, Ferran VII, la corona espanyola recau en mans de Napoleó Bonaparte. Amb l'excusa d'envair Portugal, aliada d'Anglaterra i per tant, enemiga de França, les tropes napoleòniques s'han assentat ja a Catalunya, però aquest s'ha d'imposar per la força, ja que el principat de Catalunya no en volia saber res d'un rei anticlerical com és el cas de l'emperador francès i tal com representava també la revolució francesa.

Tan és així que, quan arriba a Manresa la proclama que en Josep Bonaparte, germà de Napoleó, és l'amo i senyor de la ciutat, havent de ser presentats a l'ajuntament Tan bon punt aquests documents són arribats, els manresans, avisats d'aquesta vinguda, van agafar els papers i els van cremar. Poc després, les campanes de l'església tocaven a sometent.

És el que es coneix com la crema de paper segellat (dibuix). És també l'inici de la Guerra del Francès, el pas previ d'una de les poques victòries que ha viscut el nostre país i que creà un gran mite i referent, Isidre Lluçà i Casanoves més conegut com el timbaler del Bruc.