Revista digital EL SABALLUT

dijous, 19 de novembre del 2009

Lectura del mes: El preu de ser catalans


Aquest llibre escrit per la periodista Patricia Gabancho, nascuda a Buenos Aires (Argentina), però amb un fort sentiment catalanista, fins al punt de considerar-se sobiranista.
És tot un compendi de greuges que patim els catalans per ser qui som i, sobretot, ser com som.
Proposo llegir-lo amb temps i calma, ‘mastegant’ cada paraula, ja que és una lectura que necessariament s’ha de comprendre pam a pam per no perdre’s en un mar de raonaments del perquè de tot plegat.

No és casualitat que sigui aquest el primer llibre que recomano, sense ser una història novel•lada.
Precisament crec que és molt interessant veure com gent vinguda d’altres parts del planeta, que per no venir-los a compte, podrien passar de puntetes per un tema com és la independència de Catalunya, es mullin sense embuts. I més tenint en compte que qui ho fa és una persona altament instruïda i que sap transmetre les seves idees.
Aquesta és una mostra més de l’error en el que caiem els catalans ‘de naixement’, pensant que precisament que els que són immigrats s’oposaran sistemàticament a les pretensions d’independència del nostre país quan no te perquè ser així.
.

2 comentaris:

Albert ha dit...

Manel, aquest no l'he llegit, però d'aquesta autora si que vaig llegir-me el de la cronica de la independecia, ( indepedencia-ficció) , la veritat em va decepcionar una mica, encara que està clar que és ficció, els arguments no s'aguantaven per enlloc, ( vaja que els españolitos ens regalaven l'independència....

Manel Escribà ha dit...

Albert: Doncs un altre similar a aquest que em comentes (que no he llegit) vindria a ser 'L'endemà de la independència'. Varis personatges escriuen petites novel·les de com seria per a ells aquell dia. També és força decepcionant la falta de visió o convicció.

En aquest però, tracta els complexos que (generalitzant) tenim els catalans i que ens autoimposem 'per no molestar'. Vindria a ser un 'manual de flagel·lació' per no caure sempre en aquests errors.