Revista digital EL SABALLUT

dijous, 18 de desembre del 2008

Fa falta una Coordinadora Catalana



Llegint un article de David Morgades (llegiu-lo aquí) al Bloc Gran del Sobiranisme vaig veure que tocava un tema que em volta pel cap de ja fa molt de temps: és necessari una coordinadora de totes les associacions que existeixen en defensa del catalanisme. I no parlo exclusivament d'independentisme. Catalanisme en general: defensa de la llengua, cultura, esports... qualsevol àmbit.
.
Em dóna la sensació que hi ha molta gent amb ganes de fer coses per aquest país i que no es perdin les nostres tradicions, però com diem a Sabadell: cadascú va per ell. I d'aquesta manera no anem bé.
.
Tenim una gran facilitat per crear associacions, federacions o plataformes, però poques vegades tenim en compte si ja hi ha alguna altra agrupació (associació, federació o plataforma) que es dediqui al tema en concret que ens pot interessar col·laborar-hi.
.
Amb permís i sense ganes d'entrar en polèmiques i només per posar un exemples entenedors, ens podem trobar la CAL, Plataforma per la llengua i Òmnium Cultural. Aquestes tres associacions (federacions o plataformes) fan una gran tasca envers la llengua i la cultura del nostre país, aquest és un fet inqüestionable, però tret de quatre matisos, defensen i treballen per quelcom molt similar, per no dir gairebé idèntic.
.
Quedi clar, de nou, que amb aquests noms només he volgut exemplificar que si deixem de banda els matisos, de ben segur podríem tenir un pes específic i una força molt més ben organitzada de la que tenim actualment. Són faves comptades. Si tinc tres associacions i cadascuna d'elles aglutina a (per exemple) cent membres i d'aquestes tres en fem una, podrem tenir tres-cents membres que estaran organitzats cap a un mateix objectiu. La mateixa gent, però més ben coordinada i per tant, amb una millor disciplina organitzativa, així de simple.
.
Possiblement, doncs, el primer pas vindria a ser la creació una coordinadora d'entitats catalanes, si se li pot o vol dir així, per entendre'ns, que es dediqués exclusivament a posar en contacte a totes les entitat que treballen pel mateix fi i que aquestes tinguin la possibilitat de parlar entre elles, coordinar-se i qui sap si finalment crear un grup de treball (o els que facin falta) per un objectiu comú.
.
Consti i quedi clar que he parlar exclusivament d'entitats de la societat civil, tot i que no estaria de més que els partits polítics catalans posessin a la pràctica allò de que tan es venten i en diuen, tot i no existir, la unitat catalana.
.
Tinc clar doncs, que la paraula clau no és altra que: coordinació.
.